Zangles

Sinds mijn afstuderen geef ik al zangles, inmiddels al bijna 40 jaar. In die tijd heb ik een enorme ervaring opgedaan. Een vreemde stem heeft voor mij geen geheimen.
Lesrelatie
In een lesrelatie kan ik een stem langzamerhand vorm geven. Dat lukt alleen als er regelmaat is in het aantal lessen. Twee keer per maand is ongeveer het minimum om grip te houden op je vocale ontwikkeling, maar niet iedereen heeft daar tijdijvend of geld voor.
Er zijn ook leerlingen die volstaan met losse lessen met een willekeurige tussentijd. Ze zullen minder snel opschieten. Op zich is dat geen ramp, want je hebt toch jaren nodig om een goede zanger te worden.
Stemtest
Voorafgaande aan de eerste les nodig een aspirant leerling altijd uit voor een stemtest. Daarin probeer ik de mogelijkheden van het stemmateriaal in te schatten. Indien er fysieke schade aan de stembanden lijkt te zijn, stuur ik leerlingen eerst door naar een gespecialiseerde KNO-arts. Safety first! Uit de stemtest kan ook een advies rollen om voor altijd te stoppen met zingen. Niet iedereen is een tweede Pavarotti.
Altijd vrijblijvend
Indien je dat wenst kan ik de resultaten van een stemtest schriftelijk vastleggen. Dan weet je voor de volgende pedagoog al een beetje waar je aan toe bent. Een stemtest is altijd vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.
Verstandhouding pedagoog en leerling
De verstandhouding tussen pedagoog en leerling is doorslaggevend voor optimale resultaten. Indien tijdens de stemtest blijkt dat het niet klikt, hebben beide partijen het recht om nee te zeggen tegen een toekomstige lesrelatie. Sans rancune, want sommige mensen liggen elkaar nu eenmaal niet.
Lesvoorwaarden en tarief
Voorafgaande aan de eerste les ontvang je mijn lesvoorwaarden per e-mail, om onduidelijkheden te vermijden. Mijn lestarieven zijn gedifferentieerd en staan niet voor iedere leerling vast. Daarom overleg ik die met je voor de eerste les.