Ademtherapie

Met ademtherapie probeer ik zo goed mogelijk de natuurlijke ademhaling te herstellen van mensen die kampen met ademhalingsproblemen . Dat is belangrijk, want ademhaling beïnvloed vrijwel ieder lichaamsproces. Voor zingen en spreken is een goede ademhaling een eerste vereiste.

Ademhalingsproblemen kunnen zowel een fysieke als een mentale oorzaak hebben. Denk bij de fysieke oorzaken aan longproblemen door ziektes als copd, astma of het recentelijke Long Covid. De longen zijn daarbij beschadigd, maar een optimale ademhalingstechniek kan wel helpen de longcapaciteit zo goed mogelijk te houden.  Ook mensen met astma kunnen prima leren zingen. Zelf heb ik een jaar lang Long Covid gehad en dankzij mijn oefeningen ben ik daar vrijwel volledig van hersteld.

Als je gespannen bent of lijdt aan stress of angsten kan dit ook invloed op je ademhaling. Denk bijvoorbeeld aan hyperventilatie. Onregelmatige of verkeerde ademhaling kan ook lichamelijke klachten veroorzaken. Pijn op de borst, duizeligheid, hoofdpijn, tintelingen en (chronische) vermoeidheid kunnen voortkomen uit een oppervlakkige, te hoge adem.

Door middel van oefeningen ademtechnieken train ik jouw ademhalingsspieren teneinde de natuurlijke ademhaling te herstellen. Ontspanning, een goede lichaamshouding en zoveel mogelijk beweging zijn ook van groot belang. Na afloop van de therapie zul je je als herboren voelen en natuurlijk veel beter kunnen zingen.